Domov

Potres 1976 – 2016

potres_banner_glavni

.

Letos mineva 40 let odkar je močan potres s serijo večjih popotresnih sunkov prizadeli severovzhodno Italijo, predvsem deželo Furlanijo, in SZ del Slovenije. Potres je bilo čutiti v celotni Sloveniji, vendar žrtev ni bilo. Največje učinke, VIII. stopnje po EMS, je potres dosegel v Breginjskem kotu, kjer je povrzočil tudi največjo materjalno škodo in za vedno spremenil podobe celotnih vasi na tem območju.

.

Seznam prireditev ob 40. obletnici potresa

Breginj 4.8.20120011V spomin na ta nesrečni dogodek bodo sledile številne prireditve, s katerimi bomo Kotarji obiskovalcem doline Nadiže približali življenje po 40 letih rušilnega potresa. Informacije o dogodkih si lahko preberete tukaj.

.

.

Breginjski kot nekoč

breginj9Naselje Breginj je že zelo staro. Ustno izročilo pravi, da so se tukaj naselili nomadi, ki so pasli ovce. Imeli so preprosta bivališča, ki so jim pravili kazoni. Ta bivališča so bila prekrita z bukovim listjem. Kasneje so hiše zidali in jih pokrili s slamo.
V zgodovinskih knjigah se Breginj prvič omenja leta 1084. V 15. stoletju je že pod oblastjo Benečanov, 1521 pod oblastjo Avstrije, 1805 spet pod Italijo, 1813 znova pod Avstrijo, 1915 pa že tretjič pod Italijo. Več..

.

Biser beneško – slovenske arhitekture

vaško jedro breginjGornji del Staroselske doline je precej dvignjen nad dolino in na tem prostoru kot v nekakšnem terasastem amfiteatru leži vas Breginj. Za to vas je vse do potresa maja leta 1976 veljalo, da je značilna beneško – slovenska vas, strnjena v gosti gruči. Veljala je pravzaprav za biser edinstvene beneško – slovenske arhitekture. Imela je ovalen tloris s koncentrično speljanimi uličicami, landronami. Prevladovale so iz kamenja zidane hiše z lesenimi zunanjimi hodniki (ganki), stopnišči, balkoni (linde) na lesenih ali kamnitih stebrih pod velikimi napušči in “kmečkimi” freskami na pročeljih. Domačije so sestavljale skupine objektov v obliki nizov z zanimivimi podhodi in prehodi.

.

Rušilni potres leta 1976

potres1976bPotresi, ki so v maju in septembru leta 1976 prizadeli severovzhodno Italijo, predvsem Furlanijo, so imeli grozljive posledice tudi v severozahodni Sloveniji. Na srečo pri nas smrtnih žrtev ni bilo (v Italiji 987), nastala pa je ogromna gmotna škoda tako v Posočju kot tudi drugod v severozahodni Sloveniji. Glavna potresna sunka sta nastala v maju in septembru, prvi 6. maja ob 20. uri 0 minut po svetovnem času z magnitudo 6,5 in drugi 15. septembra ob 9. uri in 21 minut z magnitudo 6,1. Več…


 

%d bloggers like this: