Domov

Kolesarstvo

Tura: Kobarid – Sedlo – Planina Božca  – Kobarid

Atraktivna in zahtevna panoramska tura čez mogočni Stol, ki se s strmimi travnatimi pobočji dviguje nad Breginjem.

Težavnost: zahtevno
Dolžina izleta: 52km
Višinska razlika: 1100m

Iz Kobarida se peljemo po cesti proti mejnemu prehodu z Italijo in pri Starem selu zavijemo desno proti Breginju. Sledi nezahteven vzpon po asfaltni cesti do vasi Sedlo, kjer se pot odcepi na desno. 12 km zahtevnega vzpona vas pripelje mimo repetitorja do planine Božca. Zaradi slabo utrjene poti je zadnji del poti zelo zahteven. Na vrhu vzpona vas pričaka prelep razgled na Julijce, Breginjski kot in Soško dolino.

Za spust v dolino imamo več možnosti:

A) Spust poteka po makadamski gozdni poti do mejnega prehoda Učja, od tam pa po asfaltni cesti do vasi Žaga. Prava malenkost je potem še nekaj kilometrov do Kobarida.

B) Atraktivna vožnja po grebenu navzdol

Na križišču (1370 m n. v.) pri planini Božiča sledimo tablam za bivak Hlek. Gremo skozi leso in naprej po slabi makadamski cesti, ki je speljana tik pod robom grebena. Ves čas se peljemo v položnem spustu (To je zelo razgleden odsek!). Potem moramo še skozi več les, mimo studenca in bivaka Hlek (1230 m n. v.), vse do lovske koče (1225 m n. v.) pod vrhom Na vrhu. Od tod se vozimo po vse slabši cesti, ki nas pripelje malo naprej do odcepa (1220 m n. v.) na planino. Nadaljujemo naravnost do vrat v živinski ogradi (Levi odcep gre do stanov na planini.). Po levi zlezemo čez vrata in se peljemo naprej po kolovozu. Po slabo vidnih serpentinah se po kolovozu spustimo v dno travnate depresije, kjer je pašnik. Tu je kolovoza konec (1125 m n. v.). Naprej gremo po poti, ki je označena s slabo vidnimi in redkimi markacijami. Do vrha Starijskega vrha (1147 m n. v.) se vozimo po razgibanem terenu, po katerem moramo malo gor, malo dol. Tu se zapeljemo v gozd in se po strmi poti pričnemo spuščati. Naslednjih dobrih 100 višinskih metrov moramo navzdol peš. Nižje je vožnja možna (S 5 z mesti S 6). Spustimo se na majhno planino, kjer je stan (905m n. v.). Pri njem zavijemo ostro levo (Na tem odseku se vozimo po travniku, kjer je pot slabo vidna in se izgublja.), na zaraščen, nemarkiran kolovoz. Po njem se strmo spustimo navzdol (S 5; ovirajo nas drevesa, ki ležijo čez pot.) na izravnavo, ki je na robu travnate čistine (895 m n. v.). Tu zavijemo desno in nadaljujemo po še naprej zaraščenem kolovozu. Peljemo se naravnost in skoraj po ravnem. Kmalu se kolovoz prevesi navzdol in postane vse bolj izrazit, a hkrati tudi kamnit (S 5 z nekaj mesti S 6). Z desne se nam priključi markirana pot, ki smo jo zgoraj na planini pri stanu zapustili. Mimo več pastirskih bajt, ki so ob kolovozu, se pripeljemo na planino (780 m n. v.) pod Babo. Tu zavijemo levo na boljši kolovoz (S 3 – S 4) in se po njem spustimo na travnato izravnavo in do stičišča (700 mn.v.) z gozdno cesto Trnovo – Hlevišče. Po njej nadaljujemo naravnost, sprva položno, potem pa bolj strmo. Po serpentinah se pripeljemo na (340 m n. v.) asfaltno cesto Kobarid – Bovec. Zavijemo desno in kolesarimo po asfaltni cesti do Kobarida.

B1) Spust v vas Potoki

Od bivaka Hlek je možen spust v vas Potoki. Pot je markirana in v začetku poteka po strmih travnikih v zaraščanju. Zelo izkušeni se bodo bo začetnih nekaj 10 višinskih metrih lahko peljali po serpentinah, ostali pa bodo polovico višine do Potokov prepešačili. Tam nekje se začne gozdna pot, ki pripelje v vas Potoki, kjer nadaljujemo proti izhodišču v Kobaridu. S kolesarskega vidika ni preveč zanimiv.

B2) Spust v vas Staro selo

Naprej od lovske koče, tam kjer se začne vzpon proti Starijskemu vrhu, ko je iz kolovoza/mulatijere treba zaviti na pešpot, se mulatijera nadaljuje desno navzdol. Mulatijera je precej nevzdrževana, zato so vsaj na zgornjem delu na njem podrta debla in kamenje, kar otežuje vožnjo. Pripelje nas v vas Staro selo, kjer nadaljujemo proti Kobaridu po cesti. Spust ni preveč zanimiv: slaba podlaga, prehitro si spodaj.

B3) Spust z planina pod Babo direktno v Kobarid

Spust v Trnovo poteka po gozdni makadamski cesti, vrnitev na izhodišče pa je po glavni cesti. Komur to ne predstavlja izziv, lahko poskusi bližnjico od planine pod Babo do Kobarida, ki poteka po stari mulatieri. Na planini se odpeljemo desno po kolovozu čez travnik do enega vikenda, ki je na koncu travnika. Pred vikendom se začne mulatijera, ki pripelje neposredno za hiše, ki obkrožajo trg v Kobaridu. Ta del spusta je tehnično zahtevnejši (ne skrbi, če si prišel iz vrha do tukaj, boš zmogel tudi to), z njim pa se izogneš makadamu in asfaltu na poti nazaj na izhodišče.

C) Spust po serpentinasti cesti nazaj v Breginjski kot, od koder lahko tudi začnemo našo turo(celotna tura cca.:35km).


Tura: Breginj – Podbela – Mija

Vzpon na hrib Mija, ki se vzpenja nad reko Nadižo je zanimiv predvsem zaradi poti, ki je večinoma cel dan v senci dreves, ki poraščajo ta hrib in zaradi lepih razgledov na pobočje Stola, reko Nadižo in celoten Breginjski kot.

Razdalja: 16.9 km
Vzpon: cca. 330 m
Naklon: hribovito
Podlaga: asfalt, gozdna, makadam
Kategorija: še posebej primerno za gorska kolesa

.

Iz Breginja se po asfaltni cesti spustimo do vasi Borjana. Pod cerkvijo zavije ostro desno v smeri Podbele. V položnem spustu se skozi Sp. Borjano odpeljemo v Podbelo (309 m. n. v.). Nadaljujemo naravnost in gremo skozi vas in čez most čez potok Belo. Prečkamo še most čez Nadižo (290 m. n. v.) in se peljemo ob Nadiži proti Napoleonovemu mostu. Približno 100m naprej od Napoleonovega mosta(390 m. n. v.) zavijemo levo na makadamsko cesto(Cesta, ki gre naravnost, pelje proti Robidiščem.). Naslednja dva kilometra kolesarimo v enakomernem, srednje strmem vzponu. Zapeljemo se po prvi serpentini na področju, ki se imenuje V Kotu. Še naprej kolesarimo v zmernem vzponu. Po drugi serpentini pridemo na planino Zg. Mija (800 m. n. v.). Nadaljujemo po dobri gozdni cesti in se peljemo do naslednjega izrazitega levega ovinka na tretji serpentini (820 m. n. v.). Tu je odcep, ki zavije desno in se slepo konča. Nadaljujemo po ravnem, po vse slabši cesti, do naslednjega razcepa (840 m. n. v.),

A)      kjer zavijemo levo in po dobrem kilometru vožnje dosežemo lovsko kočo na planini spodnja Mija, kjer je tudi naš cilj. Izpred lovske koče se nam odpre čudovit razgled na Breginjski kot.

B)      kjer zavijemo desno v zmeren klanec. Po kamniti, ozki in mestoma zaraščeni, slabo vzdrževani gozdni cesti, ki je bolj podobna kolovozu, se zmerno strmo vzpenjamo do izrazitega desnega ovinka. Tu je čistina in lovska preža, 300 m naprej je razcep. Na razcepu (940 m. n. v.) zavijemo ostro desno in nadaljujemo zmeren vzpon po močno zaraščenem kolovozu do njegovega konca (960 m. n. v.); Tukaj je naš cilj.

Izlet si lahko popestrimo s povratkom čez vasico Logje.

.

Tura: Staro selo-Podbela-Robidišče-Črni vrh-Log-Staro selo

Slikovita tura za ljubitelje asfaltnih cestah, ki vas popelje skozi Breginjski kot do najzahodnejše slovenske vasice-Robidišče in naprej skozi beneške vasice do naše izhodiščne točke. Zmerna zahtevnost a dovolj kilometrov.

Razdalja: 43.6 km
Vzpon: cca. 1280 m
Naklon: hribovito
Podlaga: asfalt
Kategorija: primerno tako za cestna kot za gorska kolesa

V Starem selu, kjer je začetek te ture zavijemo desno na cesto, ki vodi proti Breginju. Sledi slabih 5km nezahtevnega vzpona po asfaltni cesti do vasi Borjana. Na koncu vasi Borjana, pod cerkvijo, zavijemo levo v smeri Podbele. V položnem spustu se skozi Sp. Borjano odpeljemo v Podbelo. Nadaljujemo naravnost in gremo skozi vas in čez most čez potok Belo. Prečkamo še most čez Nadižo in se peljemo ob Nadiži proti Napoleonovemu mostu in naprej proti vasi Robidišče. Od Podbele do Napoleonovega mosta nas čaka približno 2km blagega vzpona nato pa še slabih 5km nekoliko zahtevnejšega vzpona po asfaltni cesti do vasi Robidišče. Peljemo se skozi vas Robidišče in se spustimo do nekdanjega italijanskega mejnega prehoda ter nadaljujemo še dober kilometer naravnost po asfaltni cesti do križišča pri kmečkem turizmu. Tukaj zavijemo levo proti Črnemu varhu(Montefosci)(naravnost Canebola). Pred nami je še dobre tri kilometre vzpona do najvišje točke na naši turi(850m. n. v.). Tukaj smo z večjimi vzponi več ali manj zaključili. Sledi 2km spusta mimo Črnega vrha(Montefosce), nato približno 4km razgibane ceste z lažjimi vzponi nad vas Kal(Calla). Od tukaj naprej pa sledi 8km spusta mimo vas Kal(Calla), Zapatok(Zapatocco), Erbezzo do Loga(Loch-Linder), kjer prečkamo reko Nadižo in pridemo na križišče z glavno cesto, ki pelje od nekdanjega mejnega prehoda Robič(Stupizza) do Čedada(Cividale). V križišču zavijemo levo na to dokaj ravno, 10km dolgo asfaltno cesto in nadaljujemo vožnjo skozi vas Štupca(Stupizza), mimo nekdanjega mejnega prehoda in naprej mimo vasi Robič do naše izhodiščne točke-vasi Staro selo.

.

Tura: Breginj – Logje – Podbela – Robidišče – Prosnid – Breginj

Zelo zanimiva in razgibana kolesarska tura po zahodnem delu Breginjskega kota in delu slovenskega narodnega ozemlja v sosednji Italiji. Na tej turi se boste srečali z vožnjo po asfaltu, spusti in vzponi po makadamu in atraktivnim spustom po dokaj urejeni gozdni poti, zato je tura primerna predvsem za gorska kolesa.

Razdalja: 27.6 km
Vzpon: cca. 810 m
Naklon: hribovito
Podlaga: asfalt, makadam, gozdne poti
Kategorija: še posebej primerno za gorska kolesa

.

Iz Breginja se po asfaltni cesti odpeljemo do vasi Logje. V vasi Logje tik pred cerkvijo zavijemo levo na asfaltno cesto, ki nas prvo pelje med hišami. Asfaltna cesta se hitro spremeni v makadam in nas zapelje čez polja in kasneje med zaraščene travnike. Tukaj se makadamska cesta že spreminja v gozdno pot. Pot se ves čas rahlo spušča. Po dobrem kilometru vožnje izven vasi Logje, gozdna pot zavije desno iz se začne strmo spuščati mimo Lupa do vasi Podbela. Nad vasjo Podbela se priključimo na makadamsko cesto, ki pelje iz Podbele proti cerkvici sv. Helene in naprej do travnikov pod Lupom. V Podbelo pridemo pri tabli, ki označuje konec vasi. Tam zavijemo ostro desno na asfaltno cesto in nadaljujemo vožnjo z vzponom do vasi Robidišče. Peljemo se skozi vas Robidišče in se spustimo do nekdanjega italijanskega mejnega prehoda. Nekaj metrov po opuščenem mejnem prehodu zavijemo desno izven glavne asfaltne ceste na makadamsko pot ki vodi v dolino potoka Legrada. Ko prečkamo potok Legrada se začne vzpon v vas Prosnid(Prossenicco). V Prosnidu zavijemo desno na asfaltno cesto in se spustimo mimo pokopališča do nekdanjega mejnega prehoda Most na Nadiži(Ponte Vittorio). Tam zavijem desno na most, ki prečka reko Nadižo. Tukaj se začne asfaltna serpentinasta cesta spet vzpenjati mimo nekdanje karavle in z nekoliko bolj blagim vzponom nadaljuje naprej do naše izhodiščne točke-vasi Breginj.

.

Tura: Breginj-Plazi-Izvir Nadiže-Brezje-Plastišča-Prosnid-Breginj

Slikovita tura, ki vas popelje skozi prostrane gozdove Ladine, skalnate Plazi in Gnjilice do izvira Nadiže in naprej v beneške vasice, ki se nahajajo na italijanski strani tik ob državni meji.

Razdalja: 35.9 km
Vzpon: cca. 1010 m
Naklon: hribovito
Podlaga: makadam, asfalt, pešpot
Kategorija: primerno predvsem za gorska kolesa

Iz Breginja se po asfaltni cesti odpeljemo proti nekdanjemu mejnemu prehodu Most na Nadiži(na koncu vasi Breginj izberemo desno asfaltno cesto, ki gre v hrib). Po približno treh kilometrih vožnje ob cesti opazimo tablo, ki označuje kolesarsko cesto in nas usmerja desno na makadam proti izviru Nadiže(naravnost Most na Nadiži). Tukaj zavijemo na makadamsko cesto in sledimo oznakam za kolesarsko pot. Pred nami je približno šest kilometrov spustov in vzponov po makadamski cesti, ki nas vodi po prostranih in divjih gozdovih Ladine. Peljemo se naprej po nekoliko slabši makadamski cesti, ki nas vodi skozi skalnate Plazi. Na tem delu je ob poti veliko prekrasnih tolmunčkov, slapov, skalnatih grap…. Kmalu prispemo do razpotja, kjer nas planinske table usmerjajo na desno na planinsko pot, ki pelje proti Nizkemu vrhu in Brezjam. Mi v tem razpotju izberemo spodnjo(levo) gozdno pot. Po dobrem kilometru vožnje po tej gozdni poti opazimo planinske table in markacije, ki nas vodijo levo izven te poti v smeri proti Brezjam. Sledimo jim tudi mi. Pred nami je slabe tri kilometre planinske pešpoti, ki vodi skozi skalnate Gnjilice in mimo izvira Nadiže na italijansko stran, kjer se ta planinska pot spet priključi na makadamsko cesto. Na tem delu poti bo potrebno tudi kdaj stopi dol s kolesa in ga na nekaterih zahtevnejših predelih tudi prenesti. Ko prispemo na lepo makadamsko cesto na italijanski strani, nas čaka še dober kilometer blažjega spusta do vasi Brezje(Montemaggiore). Iz Brezji naprej sledimo asfaltni cesti(na koncu vasi Brezje v razpotju izberemo levo cesto) proti Bunan(Bonis). Po dveh kilometrih spusta iz Brezij do Bun pridemo da križišča z glavno cesto, ki pelje iz Plastišč(Platischis) proti Tipani(Taipana). Mi tukaj zavijemo levo in se po asfaltni cest peljemo do Plastišč. V sredini vasi zavijemo desno, izven glavne ceste, na staro cesto za Prosnid(Prossenicco). Propadajoča, nekoč asfaltna cesta nas mimo Plastiškega pokopališča zapelje proti Prosnidu. Na začetku nas čaka dobre štiri kilometre zelo blagega vzpona nato pa še dva kilometra spusta do glavne ceste, ki povezuje nekdanji mejni prehod Most na Nadiži(Ponte Vittorio) in Prosnid(Prosseicco). Če si želimo ogledati dobrih 500metrov oddaljeno staro beneško vas Prosnid, kjer večina ljudi še vedno govori slovensko v križišču zavijemo desno. Če pa se nam mudi na izhodiščno točko(Breginj) pa v križišču zavijemo levo in se spustimo mimo pokopališča do nekdanjega mejnega prehoda Most na Nadiži(Ponte Vittorio). Tam zavijem desno na most, ki prečka reko Nadižo. Tukaj se začne asfaltna serpentinasta cesta spet vzpenjati mimo nekdanje karavle in z nekoliko bolj blagim vzponom nadaljuje naprej do naše izhodiščne točke-vasi Breginj.

.

Tura: Breginj-Stanovišče-Borjana-Kred-Podbela-Logje-Breginj

Krožna pot po Breginjskem kotu, namenjena predvsem tistim, ki se radi čim bolj izognete prometnim, asfaltnim cestam. Tura poteka tudi ob reki Nadiži, priljubljeni med kopalci.

Razdalja: 21.0 km
Vzpon: cca. 440 m
Naklon: delno ravno – delno hribovito
Podlaga: gozdna pot, makadam, asfalt
Kategorija: primerno predvsem za gorska kolesa

Ta kolesarska tura nas na začetku vodi po poti, ki so jo nekoč, preden je bila zgrajena glavna cesta po Breginjske kotu,  prebivalci Kota uporabljali kot glavno povezovalno pot med vasmi v zgornjem delu Breginjskega kota in naprej proti dolini. Našo turo začnemo v Breginju, tako da pri hiši št. 3 zavijemo iz glavne ceste prot Kobaridu na to pot(na začetku makadam naprej gozdna traktorska pot, na nekaterih delih pešpot) in nadaljujemo po tej poti naprej. Pot nas kmalu na začetku pelje čez travnike tik nad glavno asfaltno cesto, potem pa zavije v gozd. Po tej poti se peljemo slab kilometer dokler nam poti ne preseka makadamska cesta, ki pelje iz vasi Sedlo na planino Božca. Tukaj samo prečkamo makadamsko cesto in nadaljujemo vožnjo po nekoliko ožji poti naprej do približno 200m oddaljenega pokopališča. Pot nas vodi nad pokopališčem, na koncu pokopališča pa zavije levo proti potoku, ki prečka našo pot. Tukaj bo potrebno kolo prijeti v roke in ga prenesti za par metrov. Po tem nadaljujemo vožnjo po lepo vozni pešpoti do hiš v starih Stanoviščah. Čez stare Stanovišče se peljemo samo naravnost, prvo mimo parih hiš, nato prečkamo makadamsko cesto in zapeljemo naravnost čez travnike do gozda. Pred vstopom v gozd postane naša pot spet bolj opazna. Po dobrem kilometru vožnje nas ta poti pripelje na glavno cesto Staro selo-Breginj. Zavije levo in nadaljujemo vožnjo po asfaltni cesti skozi vas Borjana in Potoki do avtobusne čakalnice nad vasjo Kred. Tukaj zavijemo desno in se spustimo do vasi Kred. Pri zadnjih hišah na desni strani zavijemo desno in nadaljujemo vožnjo prvo po asfaltni cesti in naprej po makadamski poti proti Nadiži(Nadiške korita). Tukaj se priključimo na kolesarsko pot, ki pelje iz Robiča do Podbele. Pred nami je slabih pet kilometrov vožnje pa dokaj ravni in lepo označeni kolesarski poti, ki nas pelje ob reki Nadiži do kampa Nadiža v Podbeli in naprej do asfaltne ceste, ki pelje skozi vas Podbela napre j proti Robidiščem. Tukaj zavijemo levo na omenjeno asfaltno cesto. Po slabih 100m vožnje po tej asfaltni cesti na desni strani opazimo odcep na makadamsko pot, ki se vzpenja proti cerkvici sv. Helene na Lupu in naprej proti vasi Logje. Tukaj krenemo desno(na začetku makadamska pot, naprej gozdno pot) in nadaljujemo vožnjo s približno dva kilometra dokaj strmim vzponom mimo odcepa za cerkvico sv. Helene do križišča gozdnih cest vzhodno od vasi Logje. Tukaj zavijemo levo in gozdna pot nas po dobrem kilometru vožnje čez zaraščene travnike pripelje v vas Logje. V vasi Logje zavijemo desno na glavno cesto in nadaljujemo vožnjo v smeri proti Breginju. Na začetku nas čaka slaba 2km vzpona, nato pa še dobra 2km ravne ceste oziroma blažjih spustov do naše izhodiščne točke-vasi Breginj.

.

Tura: Kobarid — Breginj —Robidišče — Podbela – Kobarid

Krožna pot po Breginjskem kotu z obiskom Robidišča, najzahodnejše slovenske vasi. Tura poteka tudi ob reki Nadiži, priljubljeni med kopalci.  Zmerna zahtevnost a dovolj kilometrov.

Težavnost:  srednje zahtevno
Dolžina izleta : 44,6 km
Višinska razlika: 440 (680) m
Zanimivosti: Breginjski muzej, Napoleonov most, tolmuni reke Nadiže

.

Iz Kobarida se peljemo po cesti proti mejnemu prehodu z Italijo in pri Starem selu zavijemo desno proti Breginju. Sledi nezahteven vzpon po asfaltni cesti do vasi Breginj in naprej do vasi Logje. Z vasi Logje se spustimo po serpentinasti asfaltni cesti v dolino reke Nadiže. Nota sledi nekoliko zahtevnejši vzpon Robidišč. Iz Robidišča se spustimo do Podbele. V Podbeli zavijemo na makadamsko cesto proti kampu Nadiža in sledimo tablam, ki označujejo kolesarsko pot. Ta pot nas vodi tik ob reki Nadiži naprej do naravnega kopališča pri vasi Robič. Od tam nadaljujemo po glavni cesti proti Kobaridu. Lahko pa tudi pod vasjo stro selo zavijemo desno nazaj na makadamsko cesto in nadaljujemo mimo vasi Sužid proti vasi Svino. V Svinu zapeljemo nazaj na asfaltno cesto in se po njej peljemo do Kobarida. Razen ob Nadiži so poti asfaltirane.

.

.

This slideshow requires JavaScript.