Domov

Napoleonov most – Podbela

Ime se je kamnitega stopničastega mostu prijelo po Napoleonovih četah, ki naj bi ga prečkale leta 1797, ko so čezenj prodirala iz Benečije na Koroško.
napolVendar starost mostu datira v rimsko-antično obdobje. Njegova postavitev nad ozkikanjon Nadiže se ujema s starodavnimi potmi, ki so vodile od današnje Italije skozi Pradol proti Logjem, Robidiščem in naprej ob reki Nadiži. Most kaže na pomembno prehodnost območja od rimskih časov dalje. Že stari graditelji mostov so vedeli, da Nadiže zaradi njene divjosti ne gre premoščati na mestih, kjer je to najlažje storiti, zato se most pne čez trdne skale nad koriti, 100 višinskih metrov pod Logjemi in skoraj 300 metrov pod Robidiščem, beneško vasico, najzahodnejšim naseljem znotraj slovenskih državnih meja. Danes je Napoleonov most nepogrešljiv arhitekturni pomnik in vez s preteklostjo. Pod mostom pa je prekrasen tolmun, primeren za plavanje.

Dostop: Napoleonov most je zlahka dosegljiv tako z avtomobilom, kolesom ali peš saj stoji le nekaj metrov s ceste, ki iz  Podbele pelje v Robidišče. Iz Podbele je oddaljen dober kilometer.

This slideshow requires JavaScript.