Domov

Cerkvica sv. Marjete pod Stolom

Cerkvica svete Marjete (sv. Margete) se nahaja visoko na pobočju Stola severno od Breginja na nadmorski višini 973 metrov. Cerkvica stoji tik pod gozdno mejo na majhni ravnini ob veliki skali. Mimo nje pa vodi pešpot, ki so jo domačini nekoč uporabljali za dostop da pašnikov in senožeti na pobočju Stola, danes pa služi kot planinska pot za dostop na vrh Stola. Cerkvico so zgradili leta 1572, eno prvih omemb pa je mogoče zaslediti v popisu škofij okrog leta 1650, ki ga je naročil cesar Ferdinand tretji. V potresu leta 1976 je bila cerkev močno poškodovana, vendar so jo domačini z vestnim delom v letih okoli 1980 obnovil v takšno stanje v kakršnem se nahaja sedaj.

Sveta Marjeta goduje 20. julija, prvo najbližjo nedeljo pa je v tej romarski cerkvici sveta maša. Ta praznik Breginjci in tudi ostali prebivalci Breginjskega kota slavijo že desetletja. V sklopu te slovesnosti je tudi planinski pohod na Stol, ki ga organizira PO Breginj, po sveti maši pa je na majhnem travniku tik pod cerkvico-Plesišče, organizirano prijetno druženje na katerem je med drugim poskrbljeno tudi za hrano in pijačo.

Dostop:

V Breginju tik pred farno cerkvijo zavijemo proti staremu vaškemu jedru in sledimo tablam za Stol. Po dobrih 100 metrih se konča asfaltna cesta in se začne makadam. Do cerkvice sredi gozda na pobočju Stola, pridemo po gozdni makadamski cesti, ki se vzpenja ob potoku Bela. Pot nadaljujemo desno v smeri Stola. Po nekaj kilometrih makadamske poti opazimo tablo, ki nas usmeri desno ven iz makadamske poti.  Tukaj lahko tudi parkiramo avto oziroma kolo. Potka se začne strmo vzpenjati proti Stolu. Po slabih desetih minutah hoje prispemo  na majhen travnik tik pod cerkvico-Plesišče. Od tam pa potrebujemo še cca. 5 minut da dospemo do same cerkvice sv. Marjete. Vsi, ki se odpravite iz Breginja peš pa sledite markirani planinski poti za Stol. Pešpot je bolj direktna in nekajkrat zavije izven makadamske poti in vam s tem prikrajša mučno hojo okoli.

Legenda o tem zakaj so zgradili cerkvico sv. Marjete pod Stolom

V spodnjem toku reke Nadiže, v vasi Gajžla pri Špetru(ob poti do Stare gore), sta živeli dve mladi deklini po imenu Marjeta in Helena. Nekega dne sta šli na sprehod ob reki Nadiži in naenkrat sta zagledali zmaja, ki ju je začel loviti. Pred njim sta začeli bežati po toku Nadiže navzgor. Prvič sta se ustavili v Kredu misleč, da sta že zbežali zmaju, vendar je zmaj prihrumel za njima. Tako sta se morali spet podati v beg. Dekleti sta bili po dolgem bežanju že utrujeni. Helena je v Podbeli omagala in se je morala ustaviti. Spomnila se je, da ima pri sebi križ. Dvignila ga je pred zmajem in ta je na mestu okamenel. Marjeta pa je tekla še naprej in se ni ozirala. Prišla je celo pod Stol in se skrila pod veliko skalo. Tam so jo našli pastirji, ki so v okolici pasli živino in povedala jim je kaj se ji je zgodilo. Tako so v spomin na to na tistem kraju pod Stolom naredili cerkvico, Heleni pa so postavili cerkvico Na Lupu-tam, kjer je odvrnila zmaja.

Lik sv. Marjete Antiohijske-mučenke

Sveta Marjeta je zavetnica kmetov, devic, dojilj, deklet, porodnic, žena; pri težkih porodih, proti nerodovitnosti, proti boleznim obraza in ranam; za rodovitnost, priprošnjica v stiski.63700B

Marjeta spada k štirinajstim priprošnjikom v stiski in je poleg Barbare in Katarine ena od svetih treh devic. Po legendi se je rodila v drugi polovici 3. stoletja v Antiohiji. Njena dojilja jo je od rojstva vzgajala v krščanski veri. Ko je oče opazil, da zavrača poganske bogove, jo je prijavil oblastniku Olibriju. Ta jo je poskušal odvrniti od krščanske vere in se hotel z njo poročiti. Ker ga je zavrnila jo je dal žgati z baklami, obesiti za lase in bičati. V zaporu naj bi se ji ponoči prikazal zmaj in jo hotel požreti. Naredila je križ, zmaj je zginil, rane, ki jih je dobila pa naj bi se ze naslednji dan čudežno zacelile. Mnogo ljudi se je po tem dalo krstiti, zato je prefekt ukazal, naj Marjeto obglavijo.

V srednjem veku je veljalo, če je bilo vreme pred Marjetinim lepo, se je na njen dan začela žetev. Na 20. julij so tudi plačevali kmečko zakupnino. Velikokrat jo prikazujejo z zmajem.
Pregovori: če sv. Marjete dan deževalo bo, težko boš pod streho spravil seno. Sv. Marjeta grom in strelo obeta. Sv. Urh in sv. Marjeta kače paseta.

This slideshow requires JavaScript.