Domov

Vojna zbirka Stol 1915-1917 – Breginj

Pred nekaj leti je odprla vrata obiskovalcem še ena muzejska zbirka v Breginju. Svoje videnje prve svetovne vojne je tudi drugim predstavil Zdravko Marcola, vnet zbiratelj starin in navdušen planinec. Zbirko je poimenoval po gori, ki s severne strani objema Breginjski kot. Med prvo svetovno vojno je bil Stol močno utrjen hrib v sklopu italijanske tretje obrambne linije. Namen te linije je bil, da bi zaustavila avstrijske napadalce ob morebitnem preboju fronte. Večina predmetov v zbirki prihaja s Stola in govori o dogajanju na tem delu fronte. Lastnik je najbolj ponosen na te eksponate, saj govorijo o preteklosti v njegovi vasi. Zbirka se še vedno dopolnjuje, v njej pa lahko vidimo mnogo zanimivih predmetov. Najpomembnejši predmeti so razstavljeni v vitrinah, postavljenih na nosilce vojaških bolniških postelj.

Najbolj srdite bitke na Stolu so potekale ob preboju fronte v znameniti 12. soški bitki, poznani tudi pod imenom Preboj pri Kobaridu. Nekaj dni pred začetkom bitke je vrh Stola obiskal italijanski kralj Viktor Emanuel. S poveljnikom italijanske vojske Luigijem Cadorno sta si ogledovala obrambne položaje na krnskem pogorju in navzdol po soški dolini. General je kralju zatrdil, da je obramba trdna. V tistih dneh pa so Avstrijci skupaj z Nemci že tovorili na položaje orožje, strelivo in vojaške okrepitve. Pripravljali so se za skupen napad in preboj fronte v najbolj goratem delu fronte. Da bi lahko uspešno prebili fronto, so morali napraviti drzen načrt, ki je temeljil na presenečenju sovražnika, hitrih premikih manjših enot in množični uporabi topništva ter bojnih plinov. Bitka se je začela 24. oktobra 1917. Del vojske je prodiral od Tolmina proti Kobaridu, drugi pa iz bovškega ob Soči navzdol. Zgodaj zjutraj 25. oktobra so iz Žage proti pogorju Stola krenili trije bataljoni 1. polka cesarskih strelcev, izurjeni in opremljeni za gorsko bojevanje. Po celodnevnih bojih se je III. bataljon nekaj pred polnočjo prebil do planine Božca, po hudem nočnem boju pa je zasedel utrjeno koto 1405. Italijani so se podali v beg in po 40-ih urah boja so bili cesarski strelci na vrhu Stola. Od tod se je del vojakov spustil v Breginj, del pa je prodiral s Stola po grebenu proti zahodu. Do večera so zasedli Breški Jalovec in tako pokopali zadnje Cadornove upe, da bi zaustavili napadalce pred Furlansko nižino. Fronta se je čez nekaj tednov zaustavila pri reki Piavi daleč na zahodu.

Nekateri predmeti v zbirki se tudi podvajajo, a ne po naključju. S šopom bajonetov v bombardi je hotel lastnik poudariti ogromno količino orožja in vojaštva v naših hribih. Poleg različnega strelnega orožja, revolverjev, pušk, granat ter raznih bodal, pasti, žičnih ovir, skopcev in orodja lahko v zbirki vidimo pribor za prehrano vojakov, medicinski pribor in različna odlikovanja.

Kontaktni podatki:

Zdravko Marcola, Breginj 5, 5223 Breginj

Telefon: 053849787

Urnik:  po dogovoru

This slideshow requires JavaScript.