Domov

Muzec (1612 m)

Muzec oz. Musc (na zemljevidih tudi Mali Muzec) je 1612 m visoka gora, ki se nahaja na pogorju Stola, severno od Breginja. Z vrha, na katerem je vpisna skrinjica in žig, se nam odpre lep razgled na Julijske Alpe in njihovo predgorje. Na zahodni strani, malo pod vrhom se na višini 1550 m.n.m. nahaja tudi bivak.

This slideshow requires JavaScript.

Bivak pod Muscem

Bivak je bil zgrajen leta 2002 in se nahaja slabih 15minut hoje zahodno od vrha Musca(1612m) proti Gabroucu(1630m) na nadmorski višimi 1550m. Bivak je stalno odprt in je namenjen planincem (v njem so štiri ležišča ter tri zasilna). Mimo bivaka so speljane lepo vdelane in označene planinske poti ki gredo na vrh Gabrovca(Gabruca) ter Muzca(Musca) in še naprej proti Stolu (1673 m) ter na zahod proti Punta di Montemaggiore/Breškemu Jalovcu (1613 m)(ITA).
Do bivaka se vzpenja pot iz Breginja (550 m) čez Prekopo (935 m). Izpred bivaka je izreden razgled na sever, Kaninsko pogorje, bovško kotlino ter Julijske alpe. Pogled proti jugu in zahodu pa seže čez vso Furlanijo do morja in zahodne Benečije.

.

Pohodniške poti na Muzec

Poti:

Čas

Zahtevnost

Breginj – Muzec 2 h 30 min delno zahtevna označena pot
Breginj – Muzec – Stol 4 h 45 min delno zahtevna označena pot
Breginj –Muzec – Nizki vrh – Breški Jalovec 5 h delno zahtevna označena pot
Prečkanje grebena Gran Monte-Stol delno zahtevna označena pot
.

Breginj – Muzec

IZHODIŠČE: Breginj (550 m.n.m.)

VRH: Muzec(1612 m.n.m.)

ČAS HOJE: 2 h 50 min.

ZAHTEVNOST: Delno zahtevna označena pot

VIŠINSKA RAZLIKA: 1062 m

breginj-muzec-musc1

OPIS POTI:

S parkirišča v Breginju nadaljujemo po asfaltni cesti na desno v smeri Stola in Muzca. Cesta se najprej vzpne skozi vas, mi pa ji v križiščih sledimo v že znani smeri. Višje cesta izgubi asfaltno prevleko in nas mimo stare obnovljene žage(Patrinova žaga) pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo rahlo desno (levo cerkev Marije Snežne). Cesta, ki se še naprej zmerno vzpenja, pa nas kmalu pripelje do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi markirana peš pot na Muzec (Musc). Usmerimo se na omenjeno pot, ki se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Naprej nas pot pripelje do manjšega studenčka (izvir s pitno vodo-Čadonov studenček), nato pa zavije nekoliko v levo in se prične strmeje vzpenjati. Višje se pot položi in nas pripelje do manjšega razpotja, kjer nadaljujemo desno (naravnost Plazi). Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati skozi gozd, nato pa nas pripelje na oster in krušljiv greben. Preko omenjenega grebena vodi izpostavljena stezica, preko katere v nekaj minutah preidemo v pas gozda. Ko stopimo iz gozda nas pot pripelje na travnata pobočja, kjer v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do označenega razpotja. Nadaljujemo levo (rahlo desno Klatnica – izvir pitne vode) po vse bolj strmi planinski poti. Pot višje preide na razgleden in zelo strm stranski greben, po katerem se nato vzpenjamo kar nekaj časa. Višje pridemo na manjše neoznačeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi manj strmi poti (desna izredno strma pot vodi direktno na Muzec). Leva pot se nato prečno vzpne in nas mimo manjšega brezna pripelje na glavni greben. Tu nadaljujemo desno (levo bivak pod Muzcem 2 minuti) in po razgledni grebenski poti v 10 minutah nadaljnje hoje prispemo na vrh Musca.

Breginj – Muzec – Stol 

IZHODIŠČE: Breginj (550 m.n.m.)

VRH: Muzec(1612 m.n.m.), Stol (1673 m.n.m.)

ČAS HOJE: 4h 45min.

ZAHTEVNOST: Delno zahtevna označena pot

VIŠINSKA RAZLIKA: 1123 m

OPIS POTI:

Dostop do Muzca jo opisan zgoraj. Z Muzca nadaljujemo po markirani planinski poti, ki se začne strmo spuščati proti vzhodu. Pot, ki je predvsem v mokrem nevarna za zdrs, se kmalu položi, nato pa se nadaljuje po zelo razglednem grebenu. Naprej pot preči pas grmičevja, nato pa se za kratek čas strmo spusti, čez deloma kamnito pobočje. Spust se konča na manjšem sedelcu, pot pa za nekaj časa preide na severno stran grebena, kjer poteka skozi pas grmičevja. Naprej se pot prične strmeje vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na neizrazit vrh Ribežnov (1518 m).
Pot naprej se nadaljuje, po deloma z rušjem poraslem grebenu, kateri nam nudi lepe razglede na vse strani. Višje nas pot pripelje na naslednji neizrazit vrh (Puntarčič), s katerega se nam odpre lep pogled na Stol.
Sledi kratek spust in z desne se nam priključi pot od cerkvice sv. Marjete (po omenjeni poti se bomo kasneje vrnili v dolino). Nadaljujemo naravnost v smeri Stola po poti, ki se sprva zložno, nato pa za kratek čas strmo. Tej še naprej razgledni poti sledimo do vrha Stola, le tega pa dosežemo po 15 minutah nadaljnje hoje. V Breginj se spustimo po poti, ki vodi iz Breginja mimo cerkvice sv. Marjete na Stol in s tem zaključimo lepo krožno pot.

Breginj – Muzec – Nizki vrh – Breški Jalovec

Kondicijsko nekoliko zahtevnejša tura. Najdaljša varianta na tradicionalnem pohodu iz Breginja v Brezje, ki se odvija vsak zadnji vikend v septembru.

IZHODIŠČE: Breginj (550 m.n.m.)

VRH: Muzec(1612 m.n.m.), Breški jalovec (1613 m.n.m.)

ČAS HOJE: 5h

ZAHTEVNOST: Delno zahtevna označena pot

VIŠINSKA RAZLIKA NA POTI: 1300 m

.

OPIS POTI:

Najprej premagamo vzpon na Muzec, ki je opisan zgoraj (Breginj – Musec (Musc) (1612 m.n.m.)) in nato nadaljujemo pot zahodno po grebenu. Od bivaka v katerem lahko prenočimo, nadaljujemo proti zahodu, po razgledni grebenski poti, ki se postopoma prične vse strmeje vzpenjati sledimo vse do vrha Gabrovca. Z vrha nadaljujemo po grebenu proti zahodu in se sprva nekoliko spustimo. Sledi nekaj kratkih vzponov čez nekaj neizrazitih vrhov. Kasneje se manjšemu travnatemu vrhu umaknemo na desno stran grebena in nato prečimo pobočje pod vrhom skozi gozd. Ko pridemo iz gozda sledi še prečenje kratkega nekoliko strmejšega pobočja, nato pa se strmeje vzpnemo po grebenu. Po še nekaj kratkih vzponih po grebenu nas pot pripelje na neizrazit travnat vrh Nad Ohojami. Strmejšim delom grebena se pot v nadaljevanju umakne na severno z gozdom poraščeno stran ter nato preči pobočja proti zahodu. Takšna pot nas mimo neizrazitega vrha Nizki vrh pripelje do označenega razpotja. Levo navzdol vodi pot skozi Plazi, mi pa nadaljujemo naravnost po grebenu za oznakami “Br. Jalovec 1h”. Pot še naprej poteka po grebenu in občasno skozi gozd na severni strani grebena. Sledi kratek vzpon po grebenu, ki nas pripelje mimo skalnatih prepadov-Gnjilic(najzahodnejša točka Slovenije). Z vrha nadaljujemo proti zahodu in po spustu nas pot pripelje ponovno v gozd. Po prečenju skozi gozd pridemo ponovno na travnat greben, ki se nahaja že na italijanski strani meje. Od tu imamo nato še nekaj korakov do označenega razpotja. Na razpotju nadaljujemo naravnost po grebenu, desno vodi pot proti sedlu Tanamea / Tam na meji, levo navzdol pa vodi pot proti vasi Brezje. Mi torej nadaljujemo naravnost po razglednem travnatem grebenu proti zahodu. Greben v zadnjem delu postane nekoliko ožji in sledi samo še kratek nekoliko strmejši vzpon do vrha Breškega Jalovca. Sestopimo lahko v vas Brezje(Montemaggiore) oziroma se vrnemo do Nizkega vrha in se od tam preko Plazi vrnemo v Breginj.

Prečkanje grebena Gran Monte – Stol

Prečenje celotnega grebena je dolga in naporna tura. Časi so napisani pri posameznih odsekih spodaj. Pot je zelo razgledna, večinoma lahka, a na nekaj mestih je vseeno potrebna dokajšnja previdnost, saj je bodisi greben ozek, ali pa gre pot po strmih travah. V celoti gre za srednje zahtevno pohodno turo.

OPIS TURE:

1. Vzpon na Brinico in prečkanje do sedla Križ

Turo začnemo prav v vasi, pri vodnjaku nad cerkvijo, kjer opazimo oznako poti št. 710 (pot št. 711 se začne nekoliko bolj spodaj v vasi). Lepa steza kmalu zapusti vas, prečka grapo in se začne vzpenjati po lepem, z drevjem poraščenem stranskem grebenu. Malo višje se pot enkrat obrne v levo v grapo, gre nekaj časa po gruščih in strmih skalah, nato pa se kmalu spet vrne na greben. V številnih zavojih dobivamo višino in tako pridemo do lovske opazovalnice. Nad nami so že vidna zgornja, travnata pobočja gore. Pot se še naprej drži grebena, ki pa sedaj postane bolj strm. Razgled je vedno širši, zaljšajo ga še zadnja drevesa. Ko se strmina še poveča, pot začne težiti proti levi, počez čez strma travnata pobočja nad izrazito grapo, ki nas ves čas spremlja na levi. Pravzaprav pot za prehod uporabi strmo travnato gredino, ki se vzpenja v levo proti grebenu. Tik preden pot doseže dno grape, se spet obrne naravnost navzgor. Pred seboj že vidimo vrh M. Testa Grande, 1556m. Še nekaj strmih metrov in na grebenu smo. Odpre se lep pogled na drugo stran, na divja pobočja Muzcev, vidimo pa tudi Kanin. S severa na to mesto na grebenu pride pristop iz doline potoka Meja. Z grebena lahko skočimo proti Z na bližnji vrh, nato pa se vrnemo in nadaljujemo proti V. mamo že precej višine, a do vrha Brinice je še daleč. Do najvišje točke bomo rabili vsaj še pol ure, saj greben sestoji vsaj iz šestih vzpetin, ki jih moramo vse več ali manj prečkati. Vzponi sicer niso visoki, a zamudni so vseeno. Nekaj delov poti je tudi precej strmih, tako da je potrebna precejšnja previdnost. Še vedno gre seveda za pohodno planinsko turo, a včasih moramo kljub temu prijeti za skale. Še posebno so lahko zoprne severne strmine pozimi ali spomladi, ko so pokrite s snegom. V zimskih razmerah rabimo seveda zimsko opremo. Sicer pa je pot lepa in razgledna. Zanimivi so tako pogledi v daljave, kot tudi v doline, še posebej na Viškoršo, naše izhodišče. Z vrha Brinice vidimo nadaljevanje poti proti V zelo razločno. Naslednja vzpetina je še vedno dokaj zahtevna za prečkanje, zlasti na sestopu gremo čez nekaj zoprnih strmin, potem pa nas do sedla Križ čakajo samo še blaga travnata pobočja. Za vzpon in prečkanje rabimo 4h.

2. Prečkanje Lanževice / Punte Lausciovizza

S sedla Križ gre pot št. 742 naprej proti vzhodu sprva v območju grebena, kasneje pa obide nekaj travnatih vzpetin. Kmalu sredi krnice na severni strani grebena zagledamo veliko, obnovljeno kočo Montemaggiore. V 15 minutah bi lahko sestopili do nje, če pa s prečenjem nadaljujemo, se držimo še naprej grebena. Pobočja so travnata, greben je vedno bolj širok, v območju Lanževice / Punte Lausciovizza, 1620m, imamo občutek, da smo na manjši gorski planoti. Vzhodno od tega vrha se z leve pridruži še druga označena pot od koče. 30min do sem.

3. Prečkanje Breškega Jalovca / Punte Montemaggiore

Nadaljevanje grebena proti V je podobno. Najprej se le rahlo spustimo, nato pa nas prav tako blag vzpon pripelje na izraziti vrh Breškega Jalovca. Ta je nekoliko pomaknjen proti jugu, greben z njega pa se nadaljuje v SV smeri. Zato je kot nekakšen vogalni kamen, s katerega je izreden pogled vzdolž grebena na obe strani. Prvič v daljavi zagledamo vrh Stola. Bliže, pod grebenom, pa nam v oči padejo tudi razdrapana pobočja okrog grape Belega potoka, ki je eden od dveh izvirov Nadiže. Z vrha Breškega Jalovca se spustimo proti SV in kmalu pridemo na kraj, kjer na greben prideta poti s severa in z juga (iz Brezij). Pred nami je del prečkanja, kjer gre pot skozi gozd na severni strani. Izgubimo tudi nekaj višine, a nikjer ne gremo pod 1400m. Med potjo skozi gozd je vredno stopiti tistih nekaj metrov v desno, na rob, kjer lahko pogledamo v grapo Belega potoka. Nato prečkamo državno mejo, ne da bi morda to sploh opazili. Po lepem travnatem hrbtu, v juliju polnem marjetic, se pšovzpnemo na vrh Gnjilice. V tem delu je pot bolj zanemarjena, saj v preteklosti zaradi meje ni bila dosti v rabi. Z Gnjilice je le še kratek skok na Nizki vrh, pod njim pa pridemo na križišče poti, kjer steza pride na greben tudi iz Breginja. Na to nas v slovenščini opozorijo lične tablice. Čez Breški Jalovec do sem 1h.

4. Prečkanje Velikega Musca (Gabruca)

Vzhodno od sedla pod Nizkim vrhom greben postane bolj ozek. Poti še vedno z lahkoto sledimo, ni pa posebno dobro uhojena. Na nekaj mestih gre po strmih travah na jugu, drugje tudi skozi gozd na severu, seveda naredimo nekaj vzponov in sestopov. Tako prečkamo vrhova Nad Ohojami in Kopa. Čez predvrh Velikega Musca (Gabruca) se pot spet vzpne bolj strmo in čez nekaj skal dosežemo zelo razgledno točko. Spodaj na sedlu že zagledamo streho bivaka. 45min.

5. Od bivaka pod Muscem čez Stol

Kratek vzpon nas popelje na vrh Musca, nato pa se greben začne spuščati, najprej 100m na Ribežne, nato še 100m na del pod Puntarčičem. Zdi se že, da je Stol blizu, a pot naredi še kar nekaj ovinkov. Najprej gre čez planotico, blizu Njivice se z desne, iz Breginja, priključi markirana pot. Sedaj pa smo res že blizu najvišje točke. Še 15 minut in tu je antena. Sestopamo v isti smeri. Greben je širok, podoben planoti, v glavnem sestopamo v bližini roba nad Breginjem. Cesto dosežemo blizu mesta, kjer se spuščajo padalci (tabla z navodili). Od tam gremo po cesti do križišča pri planini Božca. 2h do Stola in 45min dol do sedla.