Domov

Planina Božca

Na grebenu Stola, na 1370 m.n.v. se nahaja gorski prelaz Božca. To je najvišja točka na pogorju Stola kamor se lahko pripeljemo z osebnim vozilom. Čez prelaz je speljana makadamska cesta, ki povezuje Breginjski kot z Bovško dolino.

Na Božco se lahko pripeljemo iz dveh strani:

Z Breginjskega kota.

Nad vasjo Sedlo, tik ob avtobusnem postajališču se z glavne ceste Staro selo-Breginj odcepi makadamska pot, ki nas po slabih 11km vožnje pripelje na vrh prelaza.

Z Bovške kotline (Učja)

Tik pred nekdanjim mejnim prehodom Učja se z glavne ceste odcepi makadamska pot, ki nas pripelje na prelaz Božca

.

Prelaz Božca je priljubljena točka za:

.

Padalce

Stol oz. Božca je raj za jadralne padalce, postavljen pred kuliso visokih vrhov Julijskih Alp. Njegov več kot 20 km dolg razgledni greben nudi izjemne možnosti za dolge prelete in velika tekmovanja.

.

Gorske kolesarje in downhillerje

Zelo priljubljen, a tudi kondicijsko zahteven je prehod iz Breginja v Učejo (ali obratno). Na izhodišče se vrnemo seveda okrog, čez Kobarid oz. se spustimo nazaj v dolino po isti poti. Downhillerjem pa je ljubši spust po grebenu proti vzhodu, mimo bivaka Hlek in lovske koče na Starijskem vrhu in naprej proti Kobaridu oz. da na Humu zavijemo desno in se po markirani poti spustimo v Staro selo. Ti dve varianti sta v zadnjem delu zelo zahtevni. Temu se lahko izognemo tako da malo po tem, ko gremo mimo lovske koče zavijemo levo za Hlevišča in se spustimo v Trnovo ob Soči.

Planince

Pogorje Stola ponuja veliko različnih variant vzponov na vrhove, ki se razprostirajo vzdolž več kot 30 km dolgega grebena. Vse vrhove krasi lahka dostopnost, prelep razgled in sončna lega. Glede na svoje želje in zmogljivosti si lahko vsakdo najde primerno pohodniško turo.

Turne smučarje

Pobočja vzhodnega grebena Stola niso preveč strma, zato je tura primerna tudi v času trde zime. Običajno se turna smuka opravi z vrha Stola proti planini Božca in nato levo proti Učji. Druga nekoliko atraktivnejša in tudi nevarnejša varianta je spust na breginjsko stran. Turni smučarji ponavadi ta spust izvedejo po grapi, ki vodi malo izpod vrha Stola mimo televizijskega oddajnika(cca. 1000m.n.v.) proti dolini. Predvsem druga varianta je zelo nevarna zaradi možnosti snežnih plazov.

.

Planina Božca

Na planini Božca deluje, ki se nahaja na istoimenskem prelazu na grebenu Stola deluje mlečna planina, ki jo uporabljajo kmetje iz občin Bovec in Kobarid. Tam se v poletnih mesecih pase predvsem govedo in drobnica. Planina Božca je posebnost med posoškimi planinami, saj za razliko od drugih planin, kjer izdelujejo sir predvsem iz kozjega in ovčjega mleka, tukaj izdelujejo sir iz kravjega mleka kateremu dodajo nekaj kozjega. Na planine poteka celoten proces proizvodnje: od pridelave mleka do predelave v sir, skuto, sirotko…

Vse omenjene izdelke lahko na planini tudi kupite v času obratovanja planine, ki je nekje od aprila pa do oktobra.

.

.

This slideshow requires JavaScript.